Ruimte in je hoofd

  0
  342

  Vaste prik…

  De Wandel Workouts, bijna anderhalf uur onderweg. We naderen de rand van het bos. Hierna nog een stukje van hooguit 10 minuten over de hei en we zijn terug bij het vertrekpunt, het restaurant van Sportcentrum de Zandzee. De geur van verse koffie komt je als het ware tegemoet, maar eigenlijk wil je nog niet stoppen. Je wilt je omdraaien en het Spanderswoud weer induiken, doordwalen over de paden, genieten van de ruimte om je heen, maar ook van de ruimte in je hoofd.

  Beweging zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen

  Wandelen doet je goed. Iedereen die regelmatig op pad gaat weet dat. Maar hoe werkt dat nou precies? Wat gebeurt er tijdens zo’n wandeling in je lijf en in je hoofd? Leefstijlcoach Ellen Blankenberg is partner van The Workouts in zaken van gezondheid en heeft de antwoorden paraat:

  “Wandelen of een andere vorm van sport, waarbij je hartslag omhoog gaat, zorgt er simpel gezegd voor dat je bloed sneller gaat stromen, dus ook in je hersenen. Dit heeft een positief effect op diverse stoffen die in je hersenen worden aangemaakt.

  Deze stoffen zijn belangrijk voor bijvoorbeeld je humeur, je motivatie, maar ook je bevredigingsgevoel. Een toename van deze stoffen betekent dus ook dat je je beter gaat voelen. Na een training voel je dat direct. Uit onderzoek blijkt ook dat je creatiever bent na beweging, dus dat er nieuwe ideeën komen boven drijven na een avondje Wandel Workouts is niet zo gek!


  Naast de aanmaak van de diverse stoffen in je hersenen worden ook de celverbindingen tussen je hersenen verbeterd door het sporten, wat maakt dat je nieuwe dingen makkelijker kunt leren, onthouden en je je beter kan concentreren. Studenten kunnen dus voor het studeren beter eerst even een blokje om!

  Sporten heeft zoveel voordelen voor je gezondheid. Je hersenen voeden is daar slechts één van.”